Xanadu-Bar

Xanadu

Berkeley, California

Hayashida Architects was asked to create an East-West aesthetic for an Asian Fusion restaurant concept. This former train station had a main room with high coffered ceilings and beautiful wood paneling, surrounded by a loggia of arched openings. Hayashida Architects used these features to create an engaging experience of changing views and flowing spaces. A bright new color palate, faux finishes, fabrics, and a new concrete floor with a patina green finish were incorporated to tie in the old with the new. Asian wood lattice panels, silk chandeliers and lanterns, and other Asian artifacts completed the interior design scheme.

Originally an old train depot, the Mission-style building was not in the national or state registries of historic places.

Xanadu-Ext

However, the building was an important sentimental landmark to the Berkeley Board of Adjustments Historic Committee. Hayashida Architects worked hard to maintain the character of the building’s façade while fulfilling our client’s needs for expansion.  Our client desired a 500 square foot addition for a new entry vestibule, bar relocation, ADA accessible bathrooms and a private dining room. Our firm solved these requirements by expanding the building toward the parking lot, and designing the expansion’s roof and window line to resemble the original California Mission-style façade.